Pancake, czyli szybkie placuszki to przyjemny przepis na śniadania.
Można jeść je na słodko lub słono i takie dwa przykłady podaje dzisiaj.
Przepis wykonuje się tak samo. Jedyną różnicą smaku jest dodanie szczypty soli lub cukier (do wyboru) i podjęcie decyzji czy jemy placuszki na słodko czy nie.
Czas wykonania:
- przygotowanie ciasta - 5 min.
- smażenie 5 minut
- jedzenie - w zależności od długości delektowania ;)
Co będzie potrzebne:
- mleko 130ml (daje ok. 5-6 szt. placków)
- 1 jajko (może być też bez jajka)
- cukier / sól (do wyboru
- mąka ok. 130ml
- szczypta lub łyżeczka proszku do pieczenia (w zależności jak mocno puszyste mają być)
Jak zrobić?
- mleko i jajko wymieszać trzepaczką lub blenderem, aby się połączyły
- dosypać do tego mąke + cukier/sól + szczypte proszku do pieczenia i ponownie wymieszać blenderem lub trzepaczką, aby uzyskać w miarę płynną, ale gęstą masę.
- smażyć na patelni jak naleśniki
Z czym jeść:
na słodko:
- z dżemem,
- jogurtem
- śmietaną
- owocami
- syropem owocowym
na słono:
- z masłem i bazylią
- z warzywami
- z mięsem
- z rybami
- z czym Wam tylko przyjdzie ochota :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz